2011. július 7., csütörtök

Tananyagszerkesztés

A PROMPT Oktatóközpont által szervezett tanfolyamon hallottam először az eXeLearning tananyagszerkesztőről. Kíváncsi ember lévén rögtön le is töltöttem és elkezdtem a programmal való ismerkedést. Nagyon tetszik, mert sok lehetőséget ad a szerkesztésre, a kezelése pedig egyszerű.
Egy a "baj" vele: nehéz abbahagyni, ha egyszer elkezdi az ember használni.
Már az előző tanfolyamon elkezdtem a jobbnál jobb webes eszközök gyűjtögetését, de sajnos akkor időm nem volt azok kipróbálására. Most elővettem őket, és így bukkantam néhány hasznos alkalmazásra.

Az egyik a Kubbu, .ami egy virtuális osztályteremként is használható. Mivel a regisztráció ingyenes volt, rögtön ki is próbáltam. Csoportokat, tanulókat lehet felvenni, különböző típusú feladatokat készíthetünk vele (keresztrejtvény, párosítás, kvíz), amiket meg is lehet osztani más tanárokkal. Sajnos a megosztás nekem nem sikerült. Másik gond az volt vele számomra, hogy az elkészült "alkotásokat" nem lehetett beágyazni más alkalmazásokba.

Egy másik kvízkészítő alkalmazás az eQuizzer, ami szintén ingyenes regisztráció után már használható is. Készíthetünk párosítást, igaz-hamis feladatokat, több jó megoldásos feladatokat,  hiányzó szöveg pótlását. A kérdések természetesen utólag is szerkeszthetők.


A harmadik alkalmazás a Quizinator, ami szintén ingyenes regisztráció után vehető használatba. Igaz-hamis, rövid válaszos feladat, és több jó megoldásos feladat alkotható vele. Többek között beállíthatjuk a kvíz nehézségi fokát is.

Számomra a legjobban áttekinthető program a Kubbu volt, csak a beágyazást hiányolom belőle.

1 megjegyzés:

  1. Látom Rita, így nyáridőben nem csak a Balatonban lehet jóízűeket "szörfözni", hanem a neten is!
    Köszönöm, hogy közreadtad talált kincseidet!

    VálaszTörlés