2011. november 6., vasárnap

Netgeneráció 2011
Ebben a tanévben folytattam a tanulók internetezési szokásainak felmérését, amit már tavaly elvégeztem. Így lehetőségem nyílt az adatok összehasonlítására is, amit a következő prezentáció mutat be.
Az adatok alapján a következő megállapítások tehetők:


- A 4. osztályos tanulók leginkább játszani szeretnek az interneten, bár elég sokan  tudnak mappákat is létrehozni, illetve rajzolni a Paint programmal. Az idősebb tanulók is játszanak az interneten, de ők már keresésre, böngészésre, videónézésre, zenehallgatásra is használják az internetet. 
- 4. osztályban a tanulók többsége 1-3 órát, illetve ennél kevesebbet tölt internetezéssel. Többen elmondták, hogy a szüleik figyelik a számítógép előtt eltöltött időt. 

- 5. 6. osztályban nőtt a számítógép előtt eltöltött idő hossza.7. osztályban 4 óránál többet nem töltenek a tanulók a számítógép előtt. Ezen az évfolyamon leginkább 1-1,5 órát számítógépeznek naponta.
- 8. osztály-ban is több időt töltenek a monitor előtt ülve a gyerekek, mint az előző évben. Ennek oka lehet az is, hogy egyre több olyan házi feladatot kapnak a gyerekek, amihez az internetet hívják segítségül. Sőt, ha valamiért nem működik a hálózat, akkor többen el sem tudják képzelni, hogy akkor mit is fognak csinálni, hogyan fognak a szükséges információhoz jutni. (Hiába mondom nekik, hogy menjenek be a az iskolai könyvtárba, ez a megoldás nem nyeri el a tetszésüket.)
- Meglepő volt számomra, hogy nagyon kevesen használják a levelezőprogramokat. Igaz, hogy a közösségi oldalakon meg tudják beszélni a fontos, vagy kevésbé fontos dolgaikat, de amikor az órai munkát kellett e-mail-ben elküldeni nekem, akkor többen megkérdezték: "Hogyan küldjem el  a levelezőprogramban? Mit csináljak?"

- A 10 éves gyerekek közül csak kilencen használják a közösségi oldalakat, bár van, aki egész hétvégén fent van. Sőt, már itt is van olyan kisgyerek, aki 2 (!) közösségi oldalnak a tagja. A felsőbb évfolyamokon a tavalyi évhez képest nőtt a közösségi oldalt használók száma. A legnépszerűbb természetesen a Facebook, az iwiw-et használók száma viszont csökkent.
- Sajnos még nagyon kevesen használják az internetet tanulásra. Bár örültem, amikor egy 4. osztályos kislány beírta, hogy ő az angol nyelv tanulásához használja az internetet. Ő volt az is, aki megkérdezte, hogy mikor teszem fel az internetre azokat a feladatokat, amiket órán játszottunk, mert neki nagyon tetszik. 6. osztálytól kezdve használjuk az Edmodo-t, amiben már felméréseket is tudok készíteni. Mivel látom, hogy ki mikor lépett be, ezért örömmel láttam, hogy a felmérés előtt az egyik 8. osztályos kislány a gyakorlófeladatokat még egyszer megcsinálta.

Továbbra is arra kell törekednünk, hogy a tanulókat rávegyük arra, hogy az internet kiválóan alkalmas a tanulásra, illetve a gyakorlásra is. 2 megjegyzés:

 1. Kedves Rita!
  Véleményem szerint is legnagyobb kihívásunk az, hogy kedvet csináljunk internetező fiataljainknak ahhoz, hogy tanulásra, gyakorlásra is remekül lehet használni a világhálót.
  sok sikert kívánok erőfeszítéseidhez!

  VálaszTörlés
 2. Kedves Irma!
  Én is sok sikert és erőt kívánok Neked a céljaid eléréséhez!

  VálaszTörlés