2015. április 18., szombat

LearningApps

Az előző blogbejegyzésemben a Thinglink-ről írtam, ahol a címkék mögé feladatokat, videókat, linkeket tudunk elhelyezni. A feladatokat a LearningApps alkalmazással készítettem, amit szintén megkedveltem és biztosan nagyon sokat fogom használni a jövőben is.
Többször olvastam róla, már akkor is tetszett, de igazából nem próbáltam ki. Most eljött ennek is az ideje, és nem bántam meg, SŐT!

Mindig kedveltem azokat az alkalmazásokat, amelyekkel magam készíthetek különböző típusú feladatokat, így ennek kipróbálásába is szívesen belevágtam.

Már a kezdőoldalon találunk feladatokat kedvcsinálóként. Itt tudunk bejelentkezni is (Anmelden )

Ha az App erstellen gombra kattintunk, akkor kiválaszthatjuk a megfelelő feladattípust.a bemutató alatt. Ha rákattintunk egyre, akkor a bemutatóban meg is nézhetjük a működését, illetve el is olvashatjuk a rövid leírását a beállított nyelven. Én a németet választottam, mivel némettanár is vagyok. De úgy gondolom a bemutatók eléggé beszédesek..

A főbb feladattípusok:
 • helyes válasz kiválasztása
 • szövegben megadott szófajú szavak kiválasztása
 • milliomos játék
 • szókereső
 • puzzle
 • memóriajáték
 • párosítás
 • térképhasználat
 • helyes sorrend
 • időszalag
 • akasztófa
 • keresztrejtvény
 • "lyukas szöveg"
 • táblázat kitöltése
Lehetőség van többjátékos módra is, illetve készíthetünk gyűjteményt is a feladatokból. (Mátrix)
A gyűjtemény készítésénél a magunk, illetve mások által készített feladatokat is használhatjuk, de linket is betehetünk. Ezt ugyanúgy beilleszthetjük blogunkba, weboldalunkba, mint a többi alkalmazást.

A feladatok készítése nagyon egyszerű.

Először kiválasztjuk a kezdőoldalon, hogy milyen típusú alkalmazást szeretnénk készíteni.


A bal oldali kék gombra (Beispiele) kattintva mások által készített alkalmazásokat láthatunk, próbálhatunk ki. A jobb oldali kék gombra (pl. Hangman erstellen) kattintva kezdhetjük el  feladat készítését.Minden alkalmazásnak címet kell adnunk (Titel), majd beírhatunk egy rövid , segítő szöveget, ami a feladat indulásakor jelenik meg. (Aufgabenstellung)
Ezt követően adhatjuk meg a szavakat, majd az egyéb beállításokat. (pl. véletlen sorrend).
Több feladattípusnál találkozunk még a Feedback lehetőséggel is, ahol a tanulóknak visszajelzést adhatunk a munkájukról.
Ha végeztünk mindennel, akkor az oldal alján található kék gombra (Fertigstellen und Vorschau anzeigen) kattintva megnézhetjük a munkánkat.
Természetesen utólag is van lehetőségünk a javításra, átdolgozásra.
A bal oldali kék gombra kattintva hasonló feladatokat hozhatunk létre. A jobb oldali szürke gombok segítsgével állíthatjuk  be, hogy privát, vagy nyilvános app-ot készítettünk-e. A jobb oldali kék gombra (App überabeiten) kattintva újra a szerkesztő felületre kerülünk és lehetőségünk van a feladat átalakítására.

Természetesen munkánkat megoszthatjuk különböző közösségi oldalakon, illetve beágyazhatjuk blogunkba, weboldalunkba. 

Nagyon tetszett az is, hogy a feladatainkat kategóriákba rendezhetjük. A nevünk alatt található Meine Apps--ra kattintva találhatjuk meg saját app-jainkat. Az első mappánál adhatunk meg új kategóriát, ahova a kiválasztott feladatot egyszerűen behúzzuk.

Ha nincs időnk, akkor a mások által készített feladatokat  megnézhetjük, még kereshetünk is köztük Lehetőségünk van kulcsszó, kulcsszavak megadására is.

Az alkalmazásban találunk naptárt, chat-et és gondolattérképet is.

Úgy gondolom, egy nagyon sokrétű alkalmazást kapunk. Ha valaki elkezdi használni, akkor könnyen rabjává válhat, hiszen gyorsan, könnyedén készíthetünk változatos feladatokat, amiket akár a Thinglink-ben is használhatunk.

Végül álljon itt egy általam készített matemaikafeladat::

2 megjegyzés: