2016. január 3., vasárnap

Kódolás Órája 2015

Az elmúlt esztendőben, decemberben került sor a Kódolás Órájára, amelyen iskolánk is részt vett. 

Az informatikaórákon éppen a programozással foglalkoztunk a felsős diákokkal, így könnyen beilleszthető volt az órai munkába.

A Kódolás Óráját megelőzően a nagyokkal nemcsak az ImagineLogo-val foglalkoztunk, hanem közösen kipróbáltuk a Lightbot játékot is. A gyerekeknek nagyon tetszett, a grafika miatt is, illetve azért, mert nekik az utasításokat nem beírni kellett, hanem kiválasztani a megfelelőt. Másrészt ha elrontottak valamit, akkor könnyebb volt kijavítani a hibát, mint a Logo-ban. Érdekes volt látni a gyerekek arcát, örömét, amikor sikerült megoldani egy-egy nehezebb feladatot. Segítettek is egymásnak, aminek szintén nagyon örültem.
Néztünk még előző évi kódolási feladatokat is. (https://studio.code.org/)

Ilyen előzmények után érkezett el a Kódolás Órája. Szinte az összes felsős osztállyal belevágtunk. Sokan a StarWars, illetve a Jégvarázs feladatokat kezdték el. A fiúk nagy része a Minecraft-ba vágott bele. Ebben nem tudtam nekik segíteni, mivel én a StarWars feladatokat végeztem el.  Meg is kaptam az okelvelet, amit megosztottam a közösségi oldalon is. Mivel nagyon sok tanítványom van fent, így észre is vették. 
A 4. osztályosok meg is kérdezték, hogy mi az, hogyan kaptam. Elmondtam nekik és annyira belelkesültek, hogy velük is belevágtam ebbe a nagy kalandba. Mivel ők még nem tanultak pogramozást, így nekik többet kellett segíteni. Aztán már nagyon ráéreztek, illetve ha valaki megfejtett egy nehéz feladatot, akkor segített a többieknek is. 

Az egyik kisfiú kb. 40 perc alatt jutott el az utolsó feladatig, ahol már a gyerekeknek kellett játékot készíteni.

Nagyon boldog voltam, hogy nemcsak a nagyok, hanem a 4. osztályosok is ilyen fogékonyak és ügyesek voltak. Öröm volt a boldogságot az arcukon látni, hiszen sok sikerélményhez jutottak.
Még ők sem adták fel, ha megakadtak valahol, segtséget kértek és kis irányítás után tovább tudtak ők is lépni.

A legnagyobb öröm pedig számomra az volt, hogy otthon is foglalkoztak a gyerekek a programozással, nagyon sokan megosztották a névre szóló oklevelüket, vagy kinyomtatva megmutatták nekem.

Nagyon örülök, hogy részt vettünk ezen a nemzetközi eseményen. Remélem folytatódik ez a nagyszerű kezdeményezés, hiszen a gyerekek játszva tanulhatják meg  programozás lépéseit.

2 megjegyzés: