2012. május 29., kedd

Régi ígéret


A tavalyi évben elvégeztem a PROMPT Oktatóközpont több e-learning-hez kapcsolódó tanfolyamát. A tanfolyam alatt készítettem egy olyan oldalt, amely segítséget jelenthet a gyerekeknek a német nyelv elsajátításában. Már akkor megígértem akkori kedves oktatóimnak, Hartyányi Máriának és Farkas Róbertnek, hogy leírom a tapasztalatomat az oldallal kapcsolatban. Erre csak most tudok sort keríteni, mert a tanév folyamán "kistanítónéni" tartotta a német nyelvi órákat, így ezt az oldalt csak most, a kisvizsgák után tudtam a gyerekekkel kipróbálni.

Két osztályt választottam ki a kipróbálásra, az 5. és a 6. osztályos gyerekeket, akik heti két órában ismerkednek a német nyelv rejtelmeivel. Mindkét osztályban azt tapasztaltam, hogy tetszett nekik a lehetőség, főleg természetesen a játékos feladatok. Szinte versenyeztek egymással, hogy ki ér el több százalékot pl. a HotPot feladatában. Nagy sikert arattak a ClassTools-ban készített játékok. Mivel én nem tudtam időhiány miatt mindet kipróbálni, így a gyerekek egymást segítették a felfedezésben. Azt is elmondtam, hogy én készítettem az oldalt (néhány feladattípus ismerős volt számukra: pl. HotPot, FlingTheTeacher, stb.), ami szintén örömet váltott ki a gyerekekből. Többen meg is kérdezték, hogy ők tudnának-e készíteni hasonló játékokat. Amikor meghallották az "igen" választ, felcsillant a szemük, és neki is kezdtek néhányan a munkának.
Sajnos a szótanításnál nem tudtuk kihasználni a Voki nyújtotta hangos lehetőséget, mivel csak egy gépnél állt rendelkezésre hangfal. Igazából ez sem volt akkora probléma, mert a hangsúly a gyakorláson, az ismétlésen volt. A gyerekek megnézték a SlideShare bemutatókat, a képek alapján pedig próbálták kitalálni a szavak jelentését. 
Természetesen nem értünk a feladatok végére, de a gyerekek akár otthon is gyakorolhatnak. Nagyon jó volt látni a gyerekeken a lelkesedést, a kitartást, az egymással - jó értelemben vett - versengést.
Remélem, jövőre a bútorok témakör tanításakor is lesz lehetőségem kipróbálni ezt az oldalt.

Bízom abban is, hogy a nyáron még alkotok valami hasonlót, hasonlókat (?) , hogy így is színesebbé, élvezetesebbé tegyem a nyelvórákat.

 

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Sajnos nem beszélek németül, de Nekem remeknek tűnik! Ha megengeded átküldeném az oldal linkjét kolléganőmnek, aki nálunk németet (is) tanít.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hajni!
      Nyugodtan küldd át, nagyon örülök, hogy Neked tetszik.:)
      Gratulálok a pályázatodhoz:)

      Törlés
    2. Szia!
      Kolléganőm átnézte (neki nagyon tetszett) és ma már feltettem az oldalunkra, ha lesznek a használatról tapasztalatok, mindenképp megírjuk! addig is köszönjük szépen!

      Törlés
  2. Szia Rita! Ez a telepátia! Éppen a napokban gondolkodtam azon, hogy vajon ki, meddig jutott a lelkes csapatból, van-e esélyetek arra, hogy a gyerekekkel tényleg kipróbáljátok, használjátok az elkészült tananyagokat. Szóval nagyon örültem a beszámolódnak! Tudod, hogy a legújabb pedagógiai elképzelések felé haladsz, ha bevonod a tanítványaidat a fejlesztésbe? Az EU-s tanulmányokban másról sem "beszélnek", mint arról, hogy milyen eszközökkel lehetne a gyerekek kreativitását fejleszteni! Hát például ezzel! Ha van energiád, és időd engedi, feltétlenül próbáld és mesélj! Gratulálok, és köszönöm, a promptosok nevében! Szeretettel: Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika!
      Nagyon köszönöm a szavaidat, a biztatásodat. :)Nagyon örülök, hogy megerősítettél abban, hogy érdemes ezt csinálni. Köszönöm. :)
      Remélem a jövő tanévben lesz lehetőségem a tananyagot több osztályban is kipróbálni és nem csak tanév végén. A gyerekek élvezték, szerették a feladatokat, a tananyagot is. Szerintem több új szót is megtanultak szinte észrevétlenül.
      Igyekszem majd a gyerekekkel feladatokat is készíttetni, ebben is megerősítettél. Ezt is megígérem. Erre már voltak próbálkozásaim, de ezentúl rendszeresen próbálom majd alkalmazni ezeket a lehetőségeket.
      Sok-sok köszönet a tavalyi tanfolyamokért, sok tudásért, segítségért, biztatásért:)
      Sok sikert kívánok a további munkátokhoz:
      Rita

      Törlés