2014. június 21., szombat

Tanév végi gondolatok

Eltelt megint egy tanév. Pedig szinte most kezdődött el. Alig emlékszem már arra, hogy milyen is volt, amikor a kicsi elsősök először létpék át szeptemberben az iskola kapuját. Ismerkedtünk egymással, ki gyorsabban, ki lassabban oldódott fel, ki többet, ki kevesebbet beszélgetett.
A gyerekek aranyosak, ragaszkodók voltak már tanév elején is, rengeteg örömet adtak, sok sikerben volt közösen részünk, hiszen együtt léptünk be a betűk, számok világába. Ha rosszabb napom volt, ők akkor is mindig jókedvre derítettek a kedvességükkel, természetességükkel. Mindig öröm volt velük dolgozni, hiszen állandóan pozitív energiát sugároztak felém. A lelkesedésük megmaradt tanév végéig, bár ők is nagyon elfáradtak már május végére.  Remélem, még sokáig maradnak ilyen aranyosnak, kedvesnek, és továbbra is sok boldogságot okoznak.

Mivel nagyon szeretem az IKT-eszközöket, online alkalmazásokat, az interaktív táblát, ezért kíváncsi voltam arra is, hogy ezeket az eszközöket hogyan lehet, hogyan tudom beépíteni a mindennapokba.. Erre lehetőségem volt már a betűtanulás időszakában is, de igazából az olvasás elsajátítása után tudtuk sokat használni a táblát, amit mi csak "varázstáblának" hívtunk. Minden feladatnál megkérdezték a gyerekek, hogy én csináltam-e. Érdekes volt látni, hallani, hogy már a kicsi elsős büszkén azt mondja nekem, hogy majd ő segít, mert ő már tudja használni a gépet. Azért annak örültem, amikor elmesélték, hogy nem sokat számítógépeznek, helyette inkább a szabadban játszanak, illetve sokan segítenek is a szüleiknek.

Számomra szép volt ez a tanév, új feladatokkal, új kihívásokkal, de  ugyanakkor sok-sok örömmel.is. Természetesen én is elfáradtam júniusra, kevesebb időt tudtam fordítani azokra a tanfolyamokra, amelyekre a tanév közben jelentkeztem. Mivel ezek e-learning-es tanfolyamok voltak, így a nyáron lesz lehetőségem befejezni őket.  Egy közösségi oldal egyik csoportjának munkáját is igazából csak követni tudtam, aktív résztvevője csak ritkán voltam. (igaz, előadást azért tartottam) Az itt található videókat is majd nyáron nézem meg, így is ötleteket tudok meríteni a következő tanévre.  Azért egy konferenciára az időhiány ellenére is sikerült eljutnom, hiszen a konferencia helybe jött. Erről itt írtam. Ez az alkalom is pozitív energiával töltött fel, új impulzusokat adott.

A pályázatokról, konferenciákról, újdonságokról azért igyekeztem folyamatosan tájékozódni. A Modern Iskola oldalán olvastam először az OkosDoboz pályázatáról is, ahol sikeresen szerepeltem. A Modern Iskolát mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen az oktatással kapcsolatos információkat itt megtaláljuk. Én leginkább az IKT, a Jó példák és az Osztályfőnök menüpontokat olvasom rendszeresen, hiszen ezeken az oldalakon gyakorlatokkal, új ötletekkel is találkozhatunk, amiket mi is bátran felhasználhatunk. Természetesen a többi menüpont is mindig kínál valami érdekességet. (pl. Pályázatok) Nagyon tetszik az is, hogy hetente kapunk oktatási-kulturális ajánlót is. Ha lemaradunk egy konferenciáról, akkor arról utólag is olvashatunk beszámolót sokszor videókkal kiegészítve. Aki ötletet keres, mindenképpen keresse fel ezt az oldalt.

Összegzésképpen azt kívánom, hogy a következő tanév is ilyen sikeres, szép, örömökben gazdag legyen, mint amilyen az idei tanév volt.

Minden kedves Olvasómnak, Kollégámnak, Tanítványomnak ezzel a videóval kívánok a nyári szünetre jó pihenést!


2 megjegyzés:

 1. Kedves Rita!

  Jó olvasni írásodban, hogy öröm volt dolgozni a gyerekekkel és, hogy sok pozitív energiát küldtek feléd.
  De ez azért van, mert szeretnek Téged és azt, amit nyújtottál Nekik.

  Gratulálok a sikeres pályázathoz!

  Jó pihenést a szünidőre!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsike!

   Köszönöm kedves szavaidat. Köszönöm a gratulációt is:)

   A gyerekek tényleg nagyon aranyosak, kedvesek voltak és nagyon fogékonyak az újra. Remélem, sokáig ilyenek maradnak.:)

   Nagyon örülök, hogy megismerhetem és taníthattam őket:)

   Törlés