2014. április 29., kedd

Tanítás a 21. században - gondolatok

Nagy örömömre szolgált, hogy végre Győrben is volt egy IKT-val foglalkozó ingyenes konferencia, amelynek már a címe is sokat ígért: Tanítás a 21. században.

Néhány éve már részt vettem a Pil Akadémián, ahol többek között sok hasznos alkalmazást is megismertem, illetve, megismertem  egy olyan rendszert, ami segít a tanári munka önértékelésében.  Azóta is többször vettem már részt webináriumon, bár mostanában kevesebb időm jutott erre. Ezért is örültem meg annak a felhívásnak, hogy részt vehetek egy ingyenes konferencián, amit Győrben a Mobilis-ben szerveztek.

Már nagyon vártam erre, hiszen amikor Budapesten jártam különböző informatikával foglalkozó konferenciákon, mindig felvetődött bennem az a gondolat, hogy miért nem lehet egy ilyet szülővárosomban szervezni. Idén ez a kívánságom is megvalósult- szerencsére.

Már a hétvégén is vártam erre a napra, ami nem is okozott csalódást. Sőt! Hiába hallottam már előzőleg néhány dologról, tudom, hogy az ismétlés nagyon fontos. Másrészt, hallottam új dolgokat is. Nem utolsósorban pedig olyan - számomra kedves - kollégákkal, ismerősökkel is találkozhattam, akikkel ez nagyon ritkán adatik meg a távolságok miatt. Mindenképpen meg kell említenem, hogy végre, sok-sok év elteltével személyesen is találkozhattam Farkas Róberttel, akivel az e-learning kapcsán kerültem ismeretségbe, hiszen több tanfolyamon is a mentorom volt.  Mindig segítőkész volt, rengeteget tanultam Tőle, amiért mindig hálás leszek. Mondhatom azt is, hogy Ő "fertőzött" meg az informatikának ezzel a területével.
Megismerkedtem továbbá Bedő Ferenccel is, akit szintén egy tanfolyamon ismertem meg.

A konferencia kezdetén megismerkedhettünk a Mobilis-sel, ami jó helyszín volt erre a konferenciára. A szünetben  lehetőség volt az ottani eszközök kipróbálására is. Ugyan már jártam itt gyerekekkel, de mindig szívesen térek vissza. 


Az első előadást Nádori Gergely, a Tanárblog egyik szerzője tartotta, aki többek között bemutatta a tanulási környezet evolúcióját, illetve azt is, hogy a világ, és ebben a világban a diákok mennyit változtak. Érdekes volt hallani, hogy a 2015-ös PISA felmérés már a kollaboratív feladatmegoldást is mérni fogja. Az előadás után 3 videót tekintettünk meg, amelyek közül ugyan kettőt már ismertem, de mégis jó volt újra feleleveníteni őket. (Sir Ken Robinson, Bill Gates, Sugata Mitra) Elgondolkodtató gondolatok hangzottak el.
Itt  nagyon sok oktatással kapcsolatos  videó is megtekinthető.A szünetet követően következtek a műhelymunkák, ahol mi magunk is aktívan részt vettünk. Itt ért az első óriási meglepetés, hiszen az első műhelymunkát  Farkas Róbert tartotta, aki bevezetett bennünket az AutoCollage és a MovieMaker rejtelmeibe. Az előbbivel kollázsokat tudunk készíteni, amit én idén arra használtam, hogy a kis elsősök képeiből készítettem kollázsokat, amiket a terembe is kitettünk. De itt hallottam az Autocollage oktatásban való felhasználásáról is. (pl. kakukktojás  a képeknél)
Ezt ki is próbáltuk, hiszen a győri képek között egy budapesti kép is elrejtőzött. Őszintén szólva, ezt először nem is vettem észre,  - talán a fáradtság, vagy a figyelmetlenségem lehetett ennek az oka - de nagyon jó ötlet volt ez is :)


A MovieMaker-t szívesen használom, bár a videó beillesztését még nem csináltam, nem is beszélve a videó vágásáról. Ezeket ki is próbálhattuk, így könnyebben rögzültek az itt elhangzottak.

A második foglalkozáson Benedekné Fekete Hajnalka beszélt arról a rendszerről, hogy hogyan tudjuk a munkánkat értékelni. Gyakorlati példákon keresztül mi is értékelhettünk óravázlatokat. Ekkor mindannyiunk számára kiderült, hogy ez nem egyszerű feladat, nem is beszélve a tanórák tervezéséről. Nagyon jó volt, hogy Hajni elmondta, hogy az iskolájukban hogyan használják a különböző IKT-eszközöket.

A nap zárásaként megint Nádori Gergely tartott hasznos előadást, ahol bemutatott több oldalt, ahol segítséget kaphatunk, akár óravázlatra, akár szoftverre van szükségünk. Miután ebben a tanévben már ismerkedtek a gyerekek a Kodu nevű programmal, ezért jó volt hallanom, hogy mennyi mindenre is használható. Nagyon tetszett, hogy a napköziben is így hasznosan tölthetik el a gyerekek az időt.

Milyen az élet? Ma éppen szükségem volt a Kodu-ra, mert ugyan a tananyag szerint keresni kellett volna az interneten, de a munka közben elment az internet, az órából még volt hátra elég sok, ezért elővettük a Kodu-t. A 4. osztályosok még nem ismerték, de többen meg is jegyezték, hogy olyan, mint a MineCraft, Jövőre biztos, hogy többet fogjuk használni.


Összegzésként elmondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam ezen a konferencián, fel sem tűnt, hogy mennyire röpül az idő. Igazából csak akkor vettem észre, amikor már vége volt az előadásoknak. 
Nagyon jó volt személyesen is találkozni mentorommal, e-learning-es csoporttársaimmal.
Köszönet a szervezésért, az előadók lelkes munkájáért, segítőkészségéért, hasznos tanácsaikért.

Remélem, hogy Győr a jövőben is rendez majd hasonló konferenciákat.

6 megjegyzés:

 1. Kedves Rita!
  Valóban van valami furcsa "varázsa" annak a szituációnak, mikor több éves online ismeretség és közös munka után az offline létben is találkozunk végre... :)
  Ami a mentorságot illeti, igazán nagyon kedves tőled, de ez alatt a pár év alatt én legalább annyit tanultam tőled, mint te tőlem - és ezt most mindenféle udvariasság nélkül mondom. És ez az egyik legszuperebb dolog ebben a "hálózati tanulósdiban"!
  Ez a blog pedig az egyik személyes kedvencem, amiből rengeteget lehet tanulni - nagyon jó, hogy írod! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Robi!
   Nagyon köszönöm a szavaidat, biztatásodat :)
   Igen, az offline találkozások mindig nagyon különlegesek. Így volt ez akkor is, amikor Irmával először találkoztam személyesen.
   Bízom benne, hogy még találkozunk személyesen. :)

   A blogban nem írtam meg, de a műhelyfoglalkozásod hatására készítettem a gyerekek képeiből zenés bemutatót. a közelgő kis ünnepségünkre. (pedig ezt nem terveztem) Bemutattam a gyerekeknek is, volt olyan kisgyerek, aki a végén tapsolt. :)
   Annyi csillogó gyerekszemet mindig öröm látni. :) Ez is a hatásodra történt. :)

   Ígérem, hogy a blogba ezután rendszeresebben írok majd:)

   Törlés
 2. Kedves Rita!

  Én is csak gratulálni tudok Neked!
  Valóban így van, ahogy Robi is írja, a Te blogod olyan, amiből rengeteget lehet tanulni.
  Vezesd továbbra is!
  Remélem sok pedagógus Kolléga olvassa és tanul belőle!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsike!
   Köszönöm Neked is kedves szavaidat:)
   Igyekszem sűrűben írni a bejegyzéseket:)

   Törlés
 3. Rita! Az osztályblogod, a faces előadásod meg a sok jó leírás, gyakorlati útmutató itt a blogon - köszönjük!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Hajni!
   Köszönöm a kedves szavaidat.
   Én a weboldalatokat irigylem nagyon, és az IKT tanulókör valamint a Te és a kollégáid munkáját. Köszönet ezért:)

   Törlés