2015. március 15., vasárnap

Gyakorlás játékosan -Zondle


Nagyon kedvelem a Tanárblog oldalát, hiszen mindig találok ott érdekes olvasnivalót. Ha egy adott témában keresek alkalmazást, akkor mindig itt kezdem  a kutatást, Így találtam rá a Zondle oldalára is. 
Már régóta kerestem egy olyan oldalt tanítványaimnak, ahol játék közben gyakorolhatnak. Ez a kérdés akkor vált igazán aktuálissá, amikor elkezdtük a szorzó - és bennfoglaló táblákat. Arra gondoltam, sokkal könnyebb lesz megtanulni a szorzást, osztást akkor ha mindezt játékosan tesszük.


A gyermekkoromban nem volt még internet, de emlékszem, hogy nem okozott gondott a szorzás, osztás, pedig nem ültem fölötte órákat. Akkor is játszottunk. Nem tudom, kedves Olvasó, ki emlékszik még a szorzókártyákra. Tudom, hogy ma is létezik, Sőt az egyik kislány az osztályomból egy szorzást, osztást gyakoroltató társasjátékot is hozott, aminek nagyon örültem.

Mivel az osztályomba járó gyerekek is szeretik az internetet használni - főleg játszanak - ezért gondoltam úgy, hogy próbáljuk ki a Zondle-t. Megbeszéltem velük, szeretnék-e és egyértelmű igen volt a válasz. 
A szorgalmi feladatokat találják itt, egyenlőre két témakörben : 
  • matematikából: szorzás, osztás 
  • magyarból helyesírás, elválasztás 
Igyekszem folyamatosan bővíteni a feladatokat.

Minden hétfőn kiteszem a falra, hogy ki a heti győztes, kik a dobogósok. Természetesen a nevek is szerepelnek a kupák alatt.

Mivel angol nyelvű az alkalmazás, ezért a gyerekeknek az Osztályblogba feltettem egy kis segítséget is, bár az ügyesek rögtön megtalálták, hogy a kis figurákat hogyan lehet átalakítani. Örömmel hallottam, amikor egymás között is beszélgettek erről.

Mire is használható a Zondle?

Rövid regsiztrációt követően létrehozhatjuk az osztályt, ahova felvihetjük a tanulókat is. 




Minden tanuló külön azonosítóval és jelszóval léphet be a rendszerbe. Ezeket az adatokat külön le is menti Excel-táblába az alkalmazás. Természetesen lehetőség van utólag is felvenni diákokat az osztályba, illetve törölhetjük is őket. 

Sajnos több diákomnál is előfordult, hogy az első belépést követően az alkalmazás nem engedte be. Ekkor töröltem a tanulót, újból felvittem és az új névvel és kóddal már be tudott jelentkezni. Ekkor a már elért pontjai természetesen elvesztek.

Ezt követően kezdtem el a feladatokat létrehozni. 




Először be kell írnunk a témakör nevét, majd adhatunk meg címkéket is. Ezt követően kattinthatunk a tovább gombra. Ezen a lapon választhatjuk ki a feladattípust.


Több feladattípus közül választhatunk:
  • helyes válasz kiválasztása
  • igaz-hamis
  • kérdés-válasz
  • hiányzó szó, kifejezés, vagy szám beírása
  • fordítás
  • válasz beírása
Az elkészült feladatot  ezután az osztályunkhoz kell adni.



Ezt követően látjuk, hogy melyik diákunk milyen eredménnyel oldotta meg a feladatot.

Nagyon tetszik, hogy a tanuló a játékot maga választhatja ki.

A gyerekek látják azt is, hogy milyen kitűzőt kaptak, hányadik helyen állnak. a rangsorban.

Nemcsak mi hozhatunk létre játékokat, hanem mások által létrehozottakat is használhatunk. Vannak köztük ingyenesek, és vannak fizetősek is. 

Természetesen az alkalmazás ennél többet tud, pl. mi is hozhatunk létre kitűzőket. Ez sajnos nekem nem sikerült.

Úgy gondolom, egy nagyon jó alkalmazást kaptunk, ami főleg kisebbeknél kiválóan használható.


2 megjegyzés: