2016. május 17., kedd

Digitális Témahét

Ebben az évben első ízben került sor a Digitális Témahétre, április 4-8. között az IVSZ szervezésében. 
Iskolánkkal mi is aktív résztvevői voltunk ennek a nagyszerű kezdeményezésnek. Nemcsak a gyerekeknek volt élmény, hanem nekünk pedagógusoknak is, hiszen mi is sokat tanultunk.

A Digitális Témahetet megelőzően felkészítő webináriumokon is részt vehettünk. Már itt megismerhettünk sok-sok új alkalmazást, illetve olyan lehetőségeket, amiket a témahéten használni lehet. Én is egy ilyen alkalommal hallottam pl. a Plickers alkalmazásról, amit kipróbáltunk a témahéten. Magam sem nagyon tudtam elképzelni, hogy ez a valóságban hogyan működik, de letöltöttem, kinyomtattam a kártyákat, felvettem a csoportokat és megírtam a kérdéseket is. Megmosolyogtató volt, amikor Nagy Edina kolléganőmmel az óraközi szünetben kipróbáltuk az alkalmazást. Az egyik kolléganő érdeklődött is, hogy mit csinálunk, hogyan működik, minek kell az okostelefon hozzá. Próbáltuk elmagyarázni, hogy ez tulajdonképpen olyan, mint egy szavazórendszer. A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy a "telefonnal szkenneltünk". Remekül működütt, a kérdéseket és a választási lehetőségeket a gyerekek tudták a táblán követni, sőt még azt is, hogy melyik csoport lapját nem olvastuk még be. Ezt mindig rögtön mondták is, ezzel is segítettek nekünk.


Az alkalmazást annyira megszerettem, hogy a későbbiekben is használtam. Az osztályomat környezetből a kártyák segítségével feleltettem le. Számukra nem volt ismeretlen az alkalmazás, hiszen a témahéten gyorsan megtanulták a használatát. Oyan természetességgel forgatták a kártyákat, hogy az számomra is meglepő volt.

A nagyobb gyerekeknek is megmutattam szakkörön német feladatokkal. Amikor először meséltem nekik erről a lehetőségről, látszott, hogy hiszik is, meg nem is, amit mondok,. De aztán kipróbáltuk és tetszett nekik. Megkérdezték azt is, hogy mi az alkalmazás pontos neve, hogyan kell csinálni ilyen kérdéseket. Remélem, ki is fogják próbálni, vagy más tanároknak is elmesélik.A témahéten lelkes kolléganőmmel Nagy Edinával projektet is megvalósítottunk Rumini a digitális világban címmel. Mivel éppen a kötelező olvasmánnyal foglalkoztunk, így kézenfekvő volt a témaválasztás. A héten megismerkedtek a gyerekek képregénykészítő programokkal, gondolattérképpel, a már említett Plickers alkalmazással. Készítettünk hangfelvételt, rajzokat, hirdetéseket is.

A projektről részletesebb leírás itt olvasható.


A Digitális Témahét eseményeiről részletsebb leírás itt olvasható.Számunkra is nagyon hasznos volt a hét, hiszen kipróbáltunk új alkalmazásokat, valamint megismerhettük az ország különböző részein dolgozó kollégáink munkáját, amikből sok ötletet meríthettünk.

A legnagyobb öröm azonban akkor ért minket, amikor megkaptuk az e-mail-t, illetve Dr. Főző Attila László telefonhívását arról, hogy díjat nyertünk az iskoláknak kiírt pályázaton.

A pályázatra Nagy Edina kolléganőm beszélt rá, és igaza lett. Nagyon büszkék voltunk, amikor 2016. április 26-án ünnepélyes keretek között a Budapest VII. kerületi Baross Gábor Általános Iskolában átvettük a különdíjat: egy érintőképernyőt, amit már be is üzemeltünk.
Így már nemcsak az én osztályomban van interaktív tábla, hanem Edina osztályában is.


5 megjegyzés: