2018. szeptember 23., vasárnap

Méhecskék az iskolában



Ebben a tanévben  új "kihívással" szembesültem munkám során. Mivel iskolánk több robottal rendelkezik, illetve nekem is van néhány, így elindult alsó tagozaton a robotika szakkör.

Nagy lelkesedéssel dolgoztam ki az ütemtervet, ügyelve a gyerekek életkori sajátosságaira. Mivel tavaly  a Kódolás Hetén, illetve a Digitális Témahéten már találkoztak a gyerekek Beebot és Bluebot méhecskékkel, így már nem volt ismeretlen a használatuk.

A sok rendelkezésünkre álló pályán először szabadon gyakorolhattak a gyerekek, hogy minél biztosabban tudják programozni a méhecskéket. Ezt követően eleinte egyszerű, mjd egyre nehezedő feladatokat oldottak meg csoportban.
Volt olyan csoport, amelyik villámgyorsan végzett a feladatokkal.

Amikor méhecskéink "elfáradtak", akkor hívtuk segítségül a Beebot Emulatort, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. Többen megkérdezték, hogy ezt lehet-e otthon használni..A pályák átnézése után a gyerekek szabadon gyakorolhattak, játszhattak. Mindenki talált magának kedvenc pályát. Az ügyesebbek, gyorsabban haladók feladatokat is kaptak, amik közül választhattak.




A szakmai csoportokban és Aknai Dóra Orsolya blogjában olvastam a viaszosvásznas megoldásról is. Nagyon megtetszett, ezért kerestem megfelelő vásznat. Igaz, hogy a négyzetek kicsit nagyobbak, mint amekkorát a méhecske lép, de erre a gyerekek hamar megtalálták a megoldást.
Nagyont tetszett nekik, hogy körbehasalhatják a pályát, sőt rá is léphetnek. Az is jó volt, hogy egyszerre programozhatták a méhecskéket.




Nagy ujjongás és öröm volt, amikor egy-egy csoport méhecskéje sikeresen teljesítette a feladatot. (pl. a pályán körbe kellett mennie és vissza kellett érni a kiindulási helyére.) Nagyon aranyos volt, ahogyan a gyerekek szurkoltak a méhecskéknek:)

Papíron is oldottunk meg feladatokat csoportban, mivel szeretnlnk részt venni Beebot versenyeken és már készülünk is az elsőre. ( Bee-bot levelező verseny)

Pályát is terveznek majd a gyerekek a méhecskéknek.

Nagy örömöme szolgált, hogy az egyik kislány már a második héten elhozta az általa készített robotot:)



A méhecskék után új robotokkal is megismerkednek tanulóink, illetve tableten, száímtógépen is fogunk programozni.




2 megjegyzés: