2012. március 4., vasárnap

Munka a virtuális osztályteremben 1.

A gyerekekkel néhány éve kezdtük használni az Edmodo virtuális osztálytermet, mivel a fénymásolás drága volt, ezért ide tettem fel a gyerekeknek a feladatokat. Most már a gyerekek az elkészült dokumentumaikat is feltöltik a megfelelő mappákba, így mindenki láthatja a másik munkáját, véleményezheti is azt.

A 8. osztályban a gyerekek most ismerkednek a honlapkészítéssel, természetesen annak is a legegyszerűbb módjával. Mielőtt nekiálltunk Word-ben honlapot készíteni, feltettem a gyerekeknek a következő kérdéseket, amikre a választ Word dokumentumban kellett elkészíteni a saját szavaikkal, és az elkészült dokumentumot kellett feltölteni az Edmodo-ba. A válaszokat kiértékeltem, majd diagramot készítettem a válaszok alapján és a következő órán a diagramra vonatkozó kérdéseket tettem fel, amikre szintén válaszolniuk kellett írásban. Mivel a diagramok elemzése fontos a kompetenciamérésnél is, ezért igyekszem az informatikaórán is e tevékenységet gyakoroltatni.
1. kérdés:
Mit tartalmazzon egy jó weblap?
Mi legyen egy weblapon?


A válaszokból kiderült, hogy a gyerekek számára legfontosabb az, hogy a weblap tartalmazzon zenét, videót, filmeket. A híreket, információkat nem tartják annyira fontosnak. Érdekes volt látni, hogy egy tanuló számára fontos az is, hogy óra legyen a weblapon.

2. kérdés:
Milyen a jó weblap?
Mitől jó egy weblap?

A gyerekek számára legfontosabb az, hogy a weboldal érdekes és figyelemfelkeltő legyen. 1-1 tanuló tartja fontosnak a biztonságot, a könnyű szerkeszthetőséget és a bővíthetőséget. 1 tanuló számára nagyon fontos, hogy az adott weboldal bárhonnan, bármikor elérhető legyen. A diagramban nem szerepel, de az egyik tanuló megemlítette a vásárlási lehetőséget is.

A tanórán a gyerekek egyedül dolgoztak, természetesen használhatták az internetet, de a válaszokat a saját szavaikkal kellett megfogalmazniuk. Így használták a szövegszerkesztőt, az internetet, a virtuális osztálytermet és még a feltöltést is gyakorolták. Az egyik kislány meg is jegyezte, hogy ugyanígy kell feltölteni a Facebook-ba is.

2 megjegyzés:

  1. Jó volna, ha ezt a weblapkészítős projektet végig mesélnéd majd. nagyon kíváncsian várom!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hajni!
    Igyekszem folyamatosan beszámolni:) Nagyon tetszik az üzenőfalatok)

    VálaszTörlés