2013. május 5., vasárnap

Weblapkészítés 1.

 
Közeledve a tanév vége felé informatikaórán megpróbálunk weblapot készíteni a 8. osztályos gyerekekkel. A tavalyi évben ehhez a GoogleSites-ot hívtam segítségül, de ez elég nehézkes volt, mert egyrészt nem volt mindenkinek gmail-fiókja, másrészt nehéz volt a gyerekeknek csoportban dolgozni. A tapasztalatokat levontam, így döntöttem el, hogy idén valami más alkalmazást próbálunk ki. Nagyon sokat töprengtem, mi lenne a legjobb, hiszen a fiúk közül többen érdeklődnek a HTML-szerkesztés iránt, a lányok viszont a legegyszerűbb megoldásokat kedvelik. 

Felmerült több alkalmazás is:
  1. a nemrég befejeződött tanfolyamon ismertem meg a Netvibes hírgyűjtőt, ami nagyon megtetszett, sok időt eltöltöttem a csinosítgatással, de attól félek, - ismerve a gyerekeket- hogy ők hamar összecsapnák a munkát
  2. a tutorunk, Robi ajánlotta a Wordpress-t, amit ki is próbáltam, de bevallom őszintén, hogy kicsit nehéznek tűnt számomra is. Persze lehet, ha több időm lett volna megismerkedni vele, akkor más lenne a véleményem. Talán egyszer erre is lesz időm :)
  3. egyik csoporttársunk ajánlotta az 5mp.eu oldalt, amit már ismertem, hiszen készítettem már benne weblapot, de azóta nem használtam
Több napos gondolkodás, latolgatás után végül arra jutottam, hogy valami más megoldást keresek, így akadtam rá a ucoz alkalmazásra, ahova ingyen regsiztrálhatunk, vagy akár Facebook-fiókunkkal is beléphetünk.

Az első benyomásaim a következők voltak:
  • rengeteg sablon közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót, de át is alakíthatja
  • modulokat, widget-eket, gadget-eket vehetünk fel kedvünk szerint
  • a fotóalbum részen mi magunk is felvehetünk kategóriákat, ahova egyszerüen tölthetjük fel képeinket, amelyekből diavetítést is készít a program
  • menük, oldalak nagyon könnyen szerkeszthetők
  • a vizuális szerkesztő mellett a HTML-szerkesztés is rendelkezésünkre áll
  • feltölthetünk, illetve beágyazhatunk videókat, mp3, vagy akár swf állományokat is
  • az admin felületre biztonságos a belépés (mindig más kódot kell begépelnünk)
  • a fórumon segítséget is találunk, ha elakadnánk
Őszintén szólva, nagyon sok időt töltöttem, illetve töltök el, hogy megismerjem a ucoz-t, de mindig találok valami újat.
Elkészítettem az első weboldalamat a segítségével, amit folyamatosan fogok bővíteni, fejleszteni, megtölteni tartalommal.
Az első szárnypróbálgatásom itt található.


6 megjegyzés:

  1. Kedves Rita!
    Köszönöm a részletes tájékoztatót. Nagy segítség!:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Irmus!
    Nemsokára kiderül, hogy a gyerekek mennyire "birkóznak" meg vele.
    Örülök, hogy segítettem :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Az tényleg jó volna, ha megírnád, hogy hogyan fogadták a kölkök! Folyamatosan keresgélek én is, most a http://www.webnode.hu/ -tal próbálkozom, de annyira kevés az idő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hajni!
      Néhány napon belül megírom az első benyomásaimat, tapasztalataimat. :)

      Törlés
  4. Jó kis szerkesztő ez, az alapok megtanítására és egy kis kedvcsinálásra szerintem tökéletesen megfelel. Egyébként meg úgysem nyugszol, amíg megoldást nem találsz a "problémára"... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valóban addig keresgélek, amíg nem találok valamilyen megoldást.:)
      De a gyerekek weblapjainak összegyűjtésére a tanfolyamon tanultakat, a Netvibes-t használom.:)

      Törlés