2013. szeptember 23., hétfő

Popplet és Linoit

A felsős tanulóknak az elmúlt hetekben néhány új alkalmazást mutattam be, amelyek közül  leginkább a Popplet nyerte el a tetszésüket.
Ez egy olyan gondolattérkép-készítő alkalmazás, amelybe a szövegen kívül képeket, videókat is tehetünk. Megváltoztathatjuk a gondolattérkép színét, mozgathatjuk, nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük a munkánkat. És nem utolsósorban alkalmas a csoportmunkára is.

A munka megkezdése előtt a gyerekeknek videót készítettem a uTipu segítségével, ami azért nem tartalmaz hangot, mert a számítógép teremben levő gépeknél nincsen hangfal. A megosztást sem mutattam meg, mert először magát az alkalmazást szerettem volna megismertetni a gyerekekkel. Megfigyeltem, hogy azok, akik elakadnak a program használatában, a videót hívják segítségül.



A 8. osztályban a programot már több órája használjuk, ezért megpróbáltam az elkészült gondolattérképeket egy helyre összegyűjteni. 
A munkák összegyűjtésére a legalkalmasabbnak a Linoit-ot gondoltam, amit a Virtuális Egyetemen Fegyverneki Gergő ajánlott. Minden osztálynak egy külön falat hoztam létre, ahova az elkészült munkákat gyűjtjük.

A Linoit használatához is adtam videós segítséget a gyerekeknek, amit végig néztek és utána már könnyen tudták használni az alkalmazást. Nagyon tetszett benne nekik, hogy a cetlik színét lehet állítani kedvük szerint és még ikonokat is választhatnak maguknak.

Végül néhány gondolattérképet szeretnék bemutatni:








2 megjegyzés: