2013. október 23., szerda

Interaktív tanórák


Ebben a tanévben első osztályosokat tanítok a számolás, betűvetés, olvasás tudományára. Ebben nagy segítségemre van az interaktív tábla, hiszen ezek a gyerekek már "használják" a számítógépet, főleg, akiknek nagyobb testvérük van. Az interaktív táblát varázstáblának hívjuk, ami csak a jó gyerekeknek működik. Egyik nap nagyon aranyosak voltak a gyerekek, mert sehogyan sem akart megfelelően működni a tábla, mire megkérdezték: "Tanító néni rossz voltál? Mosolygóssá tették a napomat.

Nagyon tetszik nekik, szeretik a feladatokat is, a mozgó hívóképeket, amin olyan dolgokat is észere vesznek, ami nekem fel sem tűnik. A magyarázatokra is jobban odafigyelnek, hiszen látják és hallják is az új dolgokat. 
Az internet pedig az interaktív feladatok tárháza, hiszen több olyan oldal is van, ahol osztályonként, tantárgyanként, tananyagonként választhatjuk ki a megfelelő feladatokat.

Nagyon szeretem az Egyszervolt oldalt, ahol mindig találok hasznos fejlesztő játékokat. Itt találtam rá egy közlekedést oktató játékra is, a Traffra. A környezetismeret órán éppen a közlekedési táblákat tanultuk, a közlekedésről beszélgettünk, amikor megmutattam a gyerekeknek a játékot. Már órán is tetszett nekik, de mire hazaértem, a közösségi oldalon - ahol a szülőkkel zárt csoportban tartom a kapcsolatot - már egy üzenet várt, hogy mi a játék címe, mert a kisgyerek hétvégén szeretne vele játszani. Hétfőn pedig többen elmondták, hogy már mennyi kupát nyertek a játékban és mi mindent csináltak. Azt hiszem, ezért is megérte. Így játékos formában még jobban rögzülnek a közlekedési szabályok.

Másik kedvelt oldalam a Gyakorolj, ahol már eddig is sok jó feladatra találtam. Miután egyre több betűt és számot tanulnak meg a gyerekek, így egyre változatosabb feladatokkal tudjuk gyakorolni a tanultakat.

Természetesen több feladatot készítek magam is a gyerekeknek, főleg matematikából a Smart Notebook szoftver segítségével.

A gyerekeknek létrehoztam egy osztályblogot is, ahova folyamatosan töltök fel gyakorlófeladatokat, illetve ajánlok oldalakat is. Nagyon örültem, amikor az egyik Anyuka elmondta, hogy a gyerekek szívesen játszanak az ott található feladatokkal.

Az említett oldalak mellett még nagyon sok olyan weboldallal, bloggal találkoztam a kereséseim, böngészéseim során, amelyeken sok-sok hasznos letölthető feladatlap, gyakorlófeladat, illetve segédanyag található.


Miután az informatika egyben a hobbim is, ezért mindig keresek újabb és újabb lehetőségeket arra, hogy változatosabbá tegyem a gyerekek tanulását. Most már elmondhatom, hogy nehezen tudnám elképzelni a munkát az interaktív tábla nélkül.2 megjegyzés:

 1. Sok jó feladat van a "gyakorolj" oldalon, biztosan szívesen dolgoznak a gyerekek ilyen feladatokon.
  Gratulálok a munkádhoz!
  Sok ilyen pedagógusra lenne szükség, aki a továbbképzéseken és az önképzésen tanultakat, hallottakat így hasznosítja a gyerekek fejlesztése, motiválása érdekében.

  Zsike

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsike!

   Köszönöm kedves szavaidat és véleményedet.

   Remélem, így kicsit játékosabbá, élvezetesebbé tehetem a gyerekek tanulását. Abban is bízom, hogy így több sikerélményhez jutnak majd.

   Törlés