2014. február 23., vasárnap

IKT, nemcsak gyerekeknekNagyon régen írtam bejegyzést, mivel ebben a tanévben elsős kisgyerekeket tanítok, ami nagyon szép feladat. Sok-sok energiát kapok tőlük, bár nagy munka áll mögöttük, hiszen megtanultuk a betűket, az olvasást, írást, számolást. Nagy öröm látni, hogy a feladatok olvasásakor többen is jelentkeznek, hogy olvasni szeretnének. Meglepő volt számomra, hogy sok kisfiú is nagyon szépen ír.

Indítottam számukra és a szüleik számára egy osztályblogot, ahova egyre több feladatot, oldalt tudok feltenni.tantárgyanként, témakörönként.
Sokszor tanórán is nézünk egy-egy játékot az osztályblogba feltett feladatok közül. Mindig elmondják a gyerekek azt is, hogy mennyire tetszett nekik az adott játék. Másnap többen is mondják, hogy gyakoroltak a számítógépen, aminek nagyon örülök, hiszen így hasznosan töltik a számítógép előtti idejüket.
Nagyon sok feladat található ezen az oldalon., ahol egyre bővül a feladatok köre.

Szeretném, ha a gyerekek megszeretnék az olvasást, ezért ajánlottam nekik  az Olvasni jót, ahol a mesék mellett videókat, játékokat is találhatnak. A mesék sokasága található a Mesesarok oldalon is.
A betűk tanulásakor sokat használtuk ezt az oldalt is.

A matematika gyakorlásához sok angol nyelvű oldalt találtam, de ez nem okoz gondot a gyerekeknek. Az egyik kedvenc ez a játék. Nemcsak tanórákon, hanem a felzárkóztatásokon is használjuk ezeket a feladatokat. Nagyon aranyosan segítik egymást az interaktív táblánál, mindig tudják, hogy ki következik. Tetszenek a kisgyerekeknek a feladat figurái és a hangeffektusok is. 

Nagyon sok hasznos ötletet olvashatunk még a következő oldalakon is:

Ebben a tanévben a szülőkkel zárt csoportban tartom a kapcsolatot, ami mindenkinek nagyon tetszik, hiszen naprakészek az iskolai eseményekkel kapcsolatban. Ha valami gondjuk van, rögtön megírhatják, még aznap válaszolok rá. Az osztály életével kapcsolatos képeket is láthatják.

Remélem, a tanév többi részében is sok örömben, sikerben lesz részem, részünk.

4 megjegyzés:

 1. Kedves Rita!
  Örülök, hogy sok olyan programról írtál, amelyeket mi is használunk a gyerekekkel. Annak is örülök, hogy olyanokat is megemlítettél, amelyeket még nem használtunk, mert majd most ezeket az oldalakat is meglátogatjuk. Egyszóval: köszönöm! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Irma!
   Örülök, hogy újat is találtál az ajánlott programok között.:)
   Szerintem azért is használjuk ugyanazokat a programokat, mert hasonlóan gondolkodunk:)

   Törlés
 2. Kedves Rita!

  Az osztályblog nagyon jó lehet a napi kapcsolattartás érdekében is.
  Amint látom sok programból tudnak válogatni a gyerekek, így bizonyára öröm számukra a tanulás!
  Csak gratulálni tudok munkádhoz, a munkád sokszínűségéhez, a gyerekek motiválásához, képességeik fejlesztéséhez.
  Remélem sok pedagóguskollégád is tudja hasznosítani az általad leírtakat.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Zsike!

  Köszönöm a biztató szavaidat:)

  Szerintem a gyerekeknek változatosabbá tudjuk tenni az órákat, a tanulást, ha sokféle alkalmazást használunk. Mivel már jól olvasnak, számolnak, ezért már magam is fogok készíteni Nekik feladatokat a gyakorláshoz.
  Igyekszem azokat is feltenni a blogra.
  nagy öröm számomra, hogy elsősöket taníthatok.:)

  VálaszTörlés