2016. június 20., hétfő

Fordított osztályterem MOOCAz Oktatási Hivatal Sulinet Osztálya 2016 áprilisában hirdetett meg egy kurzust, melynek témája a fordított osztályterem volt. Már többször olvastam ezt a kifejezést, de igazából nem tudtam eképzelni, hogy ezt a gyakorlatban hogyan tudnám alkalmazni. Ezért is jelentkeztem erre az ingyenes online kurzusra. 
Bár eléggé tanév végén zajlott a tanfolyam, azért igyekeztem mindig megnézni a tananyagot, kipróbálni az ott hallott-látott alkalmazásokat. Természetesen elkészítettem egy videót és a hozzá tartozó óravázlatot, valamint két kolléga munkáját értékeltem is. Mivel a tananyag később is megtekinthető, így elhatároztam, hogy a nyári szünetben újból átnézem és kipróbálom a sok-sok alkalmazást.


A tanfolyam során  megtanultuk
 • mire is jó a fordított osztályterem
 • miben más, mint a ma alkalmazott pedagógiai módszerek
 • miért hatékonyabb
 • hogyan tudunk otthon készíteni videót
 • milyen lehetőségeink vannak a videókészítésre
 • hogyan tervezzük meg a tanulási tevékenységeket a fordított osztályteremben
 • miért fontos a tanulási tér és annak elrendezése
MInden modul végén néhány kérdésből álló teszttel ellenőrizhettük is, mennyire sajátítottuk el az adott hét tananyagát. 

Volt néhány olyan alkalmazás, amit már ismertem, mint pl. a Youtube, bár a tanfolyamon hallott lehetőségeket még nem alkalmaztam. Többször használtam viszont a CamStudio-t képernyővideók készítésére. Ennek segítségével készítettem még régebben egy kis segítséget a gyerekeknek a Popplet alkalmazásához, ami itt látható.

A leginkább tetsző alkalmazások számomra a következők voltak: Zaption, EdPuzzle, OfficeMix, Powtoon

Beadandó feladatként egy videót kellett készítenünk, amit én a TinyTap nevű akalmazással készítettem el. Eleinte kicsit nehezebben ment a használata, mert csak okostelefonon, illetve tableten lehet elkészíteni az anyagunkat, viszont az elkészült videót már bármilyen eszközzel meg lehet nézni. Különösen tetszett benne, hogy nemcsak tanulnivalót lehet beletenni, hanem olyan feladatokat is, amelyekkel a gyerekek a hallottakat gyakorolhatják. A videó végén a program ki is értékeli, mennyire voltunk ügyesek.

Az osztályommal ki is próbáltam a fordított osztályterem módszerét. A videót feltettem az osztályblogba, és házi feladat a videó megtekintése volt. Sokan megnézték, és megoldották a feladatokat. is. Persze volt olyan kisgyerek is, aki mire hazaért, már elfelejtette, hogy meg kellene nézni valamit, bár az iskolában még nagyon lelkes volt.

Nagyon hasznos volt a tanfolyam, sok új akalmazással ötlettel, amit a következő évben mindenképpen szeretnék használni.

Végül álljon itt két általam készített TinyTap:

Melléknév tanulásához:Szófajok ismétléséhez:1 megjegyzés:

 1. I have been looking around for this kind of information. Will you post some more in future? I’ll be grateful if you will.

  Accounting Homework Help

  VálaszTörlés