2016. november 5., szombat

Kódolás Hete

Ebben az évben október 15-23. között került sor az IVSZ szervezésében a Kódolás Hetére, melyhez iskolánk is csatlakozott.

A program során a gyerekek játékos formában ismerkednek meg a programozással.

Már a Kódolás Hetét megelőzően programoztunk az ImagineLogo alkalmazással, illetve nagyobbakkal a Kodu programmal. Főleg a kisebbek szeretik az ImagineLogot, hiszen néhány egyszerű utasítással már egyszerű rajzot is tudnak készíteni . Nagyon jó látni-hallani, amikor sikerül valamit jól programozniuk.

A Kódolás Hetén szerettem volna a gyerekeknek új alkalmazásokat is mutatni, így 4. osztályban a Lightbot-ot próbáltuk ki, ahol egy kis robotot kell irányítani. Először nehezebben ment, hiszen fura volt a gyerekeknek a Logo után, hogy nem nekik kell beírni az utasításokat. Az ügyesebbek a tanóra végére eljutottak a 7. szintig is. Mindenkinek sikerélményt jelentett a Lightbot.5. osztályban áramkimaradás nehezítette a munkánkat, így újratervezés volt szükséges. Az osztályt két részre osztottam: az egyik fele a számítógépnél progrmozott a Kódolás Óráján tavaly megismert Minecraft-tal. Az osztály másik fele számítógép nékül dolgozott: robotos-játékot játszottak. Ezt általában 4. osztályban alkalmazom a programozás kezdete előtt, motivációként, ráhangolásként. Nagyon szeretik a gyerekek, hiszen a robot csak azt csinálhatja, amira utasítják. Most kényszerből 5. osztályban is ezt játszották a gyerekek. Maguk találtak ki feladatot, amit "le is programoztak". A következő héten vizont mindenkinek lehetősége volt, hogy számítógépnél is dolgozzon.

6-8. osztályokban a Kodut használtuk. Fontos szempont volt, hogy ne csak világot alakítsanak ki a diákok, hanem programozzanak is, pl. labdát vezessen Kodu, mozogjon, stb. Itt szükség volt tanári segítségre, de ha valamelyik tanuló rájött valamie, akkor azt elmondta társának is. Leginkább a 6-7. osztályosok kedvelték ezt az alkalmazást. Nagyon jó ez a kezdeményezés, hiszen így a gyerekekhez közelebb hozhatjuk a programozást.


Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Customize your own free digital slideshow


2 megjegyzés: