2017. május 1., hétfő

Digitális Témahét 2017A portfólióírást és minősítést követően egy rövid pihenő után kezdtem el kolléganőmmel a Digitális Témahétre a felkészülést. Sokat gondolkodtunk, ötleteltünk a témán, hiszen olyat szerettünk volna választani, ami egyrészt a tananyaghoz kapcsolódik, másrészt pedig  a gyerekek  érdeklősését is felkelti. 
A téma kiválasztásánál figyelembe vettük azt is, hogyan tudnánk feldolgozni digitális eszközök segítségével.

Végül választásunk Magyarország nemzeti parkjaira esett, hiszen ez olvasásórán, valamint környezetismereten is témánk. Mivel 10 nemzeti park található hazánkban, így 10 csoportot alakítottak ki a gyerekek önszerveződéssel.. Kíváncsaik voltunk arra, hogy a gyerekek hogyan oldják meg a csoportalakítást, végül vita, veszekedés nélkül ment minden.A projekt során a gyerekek végig csoportban dolgoztak, közös Padlet felületre gyűtötték a munkáikat. Szintén itt kapták meg a napi feladatokat, valamint a napi értékeléseket is. 
A Padlet felület használatát a Z generáció tagjai szitne percek alatt elsajátították, a fájlfeltöltést is csak egyszer kellett megmutatni csoportonként.
A csoportok Padlet felülete itt található.

A hét második napján a nagyszülők az unokákkal együtt dolgoztak a feladatok megoldásán: az unokák irányításával olvastak QR-kódokat okostelefonnal, videót néztek közösen, majd fogalmazást is írtak a látottakról. Míg a gyerekek a digitális világban segítettek, addig a nagyszülők a térképes feladatban irányították a gyerekeket. Kíváncsiak voltunk a nagyszülők véleményére, így interjúk is készültek az okostelefon Hangrögzítő alkalmazásának segítségével., amelyek itt hallgathatók meg.

A projekt többi napján a gyerekek új alkalmazásokat ismertek meg: ezekkel készítettek feladatokat, természetesen a témához kapcsolódóan. Ekkor látták, hogy egy-egy interaktív feladat létrehozása nem is olyan nehéz.

Néhány alkotás:A gyerekek kedvenc alkalmazása a QR-kód generálása, illetve olvasása volt. Az utolsó napon a gyerekek által készített QR-kódokat tettük ki a teremben, ahol minden csoportnak minél több új információt kellett gyűjteni.


Szintén az utolsó napon a csoportok plakátot készítettek, amelyhez felhasználhattak QR-kódokat, általuk készített feladatokat, térképet, is. Több csoport használta az internetet ötletgyűjtésre, illetve információszerzésre is. Az elkészült plakátokat az iskolában ki is állítottuk.A projektről részletesebbn itt olvashat a kedves Olvasó:

Mindenki nagyon jól érezte magét ezen a héten. Sok új alkalmazást ismertek meg a gyerekek, így digitális kompetenciájuk fejlődött. A csoportmunkával, együttműködéssel szociális kompetenciájukat is fejlesztettük.

Reméljük, jövőre is lesz lehetőségünk részt venni a Digitális Témahéten.

4 megjegyzés:

 1. Gratulálok!
  Remek munka, remek szervezés!

  VálaszTörlés
 2. Congratulation to you. I am happy after reading your post that you have posted in this blog. Thanks for this wonderful post and hoping to post more of this. I am

  looking for your next update.

  Corporate Finance Assignment

  VálaszTörlés