2018. április 12., csütörtök

Robotolás - Digitális Témahét 2018



A Digitális Témahét mai napján is sok újdonsággal találkoztak a gyerekek. Talán ez volt a hét egyik legizgalmasabb napja.

A nap kezdetén előkerültek a Beebot-ok: különböző pályákon adtak egymásnak a gyerekek programozási feladatokat. Öröm volt hallani a felhangzó tapsokat, ami azt jelentette, hogy valaki sikeresen teljesítette a programozási feladatot.

Az óra elején megbeszéltük, hogyan tud mozogni a méhecske, bár voltak olyan tanulók, akik már a Kódolás Hetén kipróbálták a méhecskéket, így ők tudtak segíteni társaiknak. Öröm volt az is, hogy vita nélkül, egymást segítve dolgoztak csoportokban.




A méhecskék után következtek a robotbemutatók, először az mBotRanger autóval ismerkedtek meg a gyerekek. 

De a nap és talán a hét fénypontját is Edbot robot bemutatkozása jelentette, ami a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt elnyerte tetszését. A picik hangos sikongatással is kifejezték tetszésüket. Sőt, sokan a mobiltelefonjaikkal fel is vették a robotbemutatót. Az egyik tanuló meg is jegyezte, hogy ezt majd elküldi a ma hiányzó tanulónak, mert biztosan neki is tetszeni fog. Még egy fogadásra is sor került: az egyik elsős kisgyerek megjegyezte, hogy biztosan fekvőtámaszt nem tud csinálni Edbot. Néhány pillanat múlva kiderült, hogy tévedett:)




A 2. osztályosoknál egy bátor kisgyerektől a szorzótáblákat is kikérdezte a robot. Először hitetlenkedve hallgatták a gyerekek, amikor ezt megemlítettem nekik. Többen kérdezték: hogyan? 
Kipróbáltuk ezt is, nagy volt a derültség, amikor hiba esetén a robot 3 fekvőtámasszal megbüntette magát.

Nemcsak a gyerekeknek tetszett a bemutató, hanem kollégáimnak is:) Megígértem a gyerekeknek, hogy majd megtanuljuk közösen programozni is:)

A nap krónikájához tartozik az is, hogy kipróbáltuk a 2. osztályosokkal a Lightbot programozást is. Eleinte nehezebben ment, de aztán sok kisgyerek segítség nélkül nagyon gyorsan haladt a feladatokkal.

A nagyokkal pedig a héten készült alkotásokból a Canva alkalmazással e-book-okat készítettünk. Ezt a munkát holnap is folytatni fogjuk.

Végül álljon itt egy kis összefoglaló a mai napról:


Slideshow 2 on Biteable.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése