2011. október 15., szombat

Ezért érdemes csinálni!

Bár az idei tanévből még nem telt el két hónap, mégis elmondhatom, hogy a tanulók, szülők visszajelzései erőt, hitet adnak az elkövetkező évek változásaihoz. Megerősítenek abban, hogy érdemes csinálni.:)

Mindig örömmel tanítottam a kisebbeket, ezért örültem, amikor megtudtam, hogy a 9-10 éveseket én vezethetem be a német nyelv rejtelmeibe. És nem is csalódtam bennük. A sok csillogó, érdeklődő szempár elfeledteti velem, - ha csak 45 percre is - a napi problémákat, bosszúságokat. A bizalmukat próbálom azzal meghálálni, hogy tananyagtól függően igyekszem mindig saját készítésű interaktív feladatokkal megörvendeztetni őket. A jelenlegi kedvenc az akasztófa játék modern változata. (Notebook szoftver focis, kosárlabdás, paradicsomdobáló játéka) 
A feladat megoldása közben pedig az egyik kisgyermek ezt mondta a másiknak: 
"Sajnálhatják azok, akik nem tanulnak németül, mert nem játszhatnak ezekkel a játékokkal." (Nálunk ugyanis a német nyelv választható tantárgy.) Őszintén szólva, ez nagyon sokat jelentett nekem.:)

Egy másik alkalommal a ClassToolsNet egyik játékával gyakoroltuk a megtanult szavak névelőjét. A feladat után az egyik kislány ezt kérdezte: "Tanár néni, az internetre mikor teszi ezt fel?" Azóta sajnos időhiány miatt erre még nem került sor, de a kislány nem felejtette el, és ezért most a hétvégén mindenképpen törlesztem ezt az adósságomat. :)

Természetesen informatikaórákon is ér sikerélmény. A tavalyi évhez hasonlóan idén is használjuk az Edmodo-t, sőt a 6. osztályosokkal is megpróbálkoztunk a virtuális osztályteremmel. Eleinte kicsit nehezebben ment néhány tanulónak, de most már segítség nélkül, egyedül is tudnak benne gyakorolni. Mivel az Edmodo is változáson ment keresztül, ezért nagy örömömre, már ott is tudok kvízeket, felméréseket készíteni. A rendszer kiértékeli a válaszokat, amit a tanulók  maguk is meg tudnak nézni. Sőt, ők hamarabb rájöttek arra, hogy melyik szín mit jelent  rendszerben, és így maguk is tudták ellenőrizni a munkájukat. Mivel jövő héten dolgozatot írnak a gyerekek, ezért kicsit félve kérdeztem meg tőlük, hogy papíron vagy a gépen szeretnének-e dolgozatot írni. A válasz egyöntetű volt: számítógépen.  
Remélem, most már közülük is egyre többen fogják az internetet tanulásra használni.

Minden Kedves Olvasómnak azt kívánom, hogy  hasonló élményekben legyen része.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Rita! Leírtad azt, ami meghatározó lehet az IKT pedagógiai alkalmazása tekintetében. Hiszen a célunk nem az, hogy leszoktassuk a gyerekeket a papíralapú munkákról, hanem az, hogy a már meglévő internetező szokásaikat jó, hasznos, értéket képviselő irányba tereljük.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Irma!
    Köszönöm a véleményedet.:)
    Talán egyre több tanuló felismeri, hogy az internet mennyi segítséget jelenthet a tanulásban is. A mi feladatunk többek között az is, hogy ebben segítségükre legyünk:)

    VálaszTörlés
  3. Sajnálatos, hogy Nálatok választható a német nyelv tanulása. Ez a későbbiek során hátrányt fog jelenteni azoknak, akik a közeli Ausztriában szeretnének majd dolgozni, vagy az Audi szakemberei kívánnak lenni.

    VálaszTörlés