2019. május 12., vasárnap

Artec robotok az iskolában 1.


A Digitális Témahét előtti héten nagy örömünkre megérkezett hozzánk az Artec robotkészlet az Abacusan Stúdiótól, amely 10 hétig áll rendelkezésünkre.

Már a témahéten belevetettük magunkat a munkába. 
Először természetesen csak építettek a gyerekek. Igaz, nem akármit. Feladatul kapták, hogy a Rábapatona központjában egy séta során meglátogatott nevezetességeket építsék meg. 
Jó volt látni, ahogyan a szakkörösök önszerveződéssel csoportokat alkottak: megbeszélték, ki mit épít, segítették egymást vita nélkül.

Készült:
- kinti tanterem  projektorral, padokkal, tanulókkal (fenti kép)
- templom
- tájház
- erdő
- Rába-híd
- emberek
- kisállatok
- besenyő hacos karddal



A legügyesebbek a minta alapján készítettek egy robotot is, amely körbejárta az építményeket.


Nagy örömünkre a témahéten Polgármester Úr is megtekintette a kiállításunkat. Jó hangulatban beszélgetett a gyerekekkel, akiknek sok érdekes történetet is mesélt.

Természetesen igyekeztem minél több tanulóval megismertetni a robotkészletet és a programozást is. 

Őszintén szólva pozitív meglepetések is értek: olyan tanuló épített nagy kedvvel és türelemmel a minta alapján, majd szabadon, aki tanulási nehézséggel küzd. 
Egy másik tanuló pedig először csak figyelte a programozást, majd ő is kipróbálta. Sokszor az ő ötlete jobb volt az enyémnél.:)

Néhány alkotásunk:)



Az építés mellett megismerkedtek a gyerekek az Artec robotkészlet elemeivel is, pl. DC motor, touch sensor, buzzer, LED, szervomotor. 

Építettek a gyerekek minták alapján, amivel térbeli tájékozódásuk, gondolkodásuk, logikájuk is fejlődött. Még az sem zavarta a tanulókat, hogy az utasítások idegen nyelven jelentek meg. Azt mondták, nem baj, a rajzokon mindent látnak. 



A beprogramozott robotoknak versenyt szerveztek a gyerekek: mintha igazi verseny lenne, drukkoltak a saját robotjuknak.




Jó volt látni, hogy már az első alkalmakkor is milyen lelkesen építettek, programoztak a gyerekek, miközben játékosan ismerkedtek a robotika alapjaival is.

3 megjegyzés:

  1. Szia! Köszönöm az anyagokat. Nem találom azonban, hogy melyik suli anyagai ezek, mert csak letöltöttem, de nem mentettem el név alatt. Megírnád, hogy melyik suli vagytok? Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Szia! Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskola. A képek is ott készültek:)

    VálaszTörlés