2013. március 16., szombat

Webes eszközök - Netvibes


A tanfolyam 3. hetében megismerkedtünk a Netvibes hírgyűjtő portállal, aminek kinézete ismerős volt, hiszen a PROMPT egy előző tanfolyamán már találkoztunk a Widgami hírgyűjtővel. Igaz, hogy akkor nem készítettünk magunk ilyen gyűjteményt, ezért nagyon érdekes és hasznos volt az e heti tananyagunk. Csak elkezdeni volt nehéz, aztán már ment minden magától. Ha egyszer ezt elkezdi az ember, akkor egyre csak gyűlni fognak a különböző weboldalak, a különböző widget-ek és természetesen az újabb és újabb ötletek.

A személyes, illetve a publikus weboldal készítésében nagy segítséget jelentettek tutorunk, Farkas Róbert magyarázó videói . Sokszor hallgattam, néztem őket és közben csináltam is a látottakat, hogy így jobban rögzüljön minden egyes lépés.
 A sok widget között néha el-elvesztem, de a kérdésemre gyorsan kaptam segítséget. :)

Én eddig az általam hasznosnak és érdekesnek talált oldalakat a Könyvjelzőkbe gyűjtöttem, amiket mappákba rendeztem a könnyebb áttekinthetőség érdekében, de most elkezdtem a számomra érdekes weboldalakat átvinni a Netvibes-ba. Igaz, a publikus oldalamon is különböző füleket hoztam létre témánként. Az első fülre tettem a híreket szűkebb és tágabb környezetemből, a másodikra az informatikával, IKT-val kapcsolatos gyűjteményemet és a harmadik fülre a német nyelv oktatásával kapcsolatos hírek, videók kerültek.

 Eközben eszembe jutott, hogy hasonló dologgal én már találkoztam, ez pedig a Pandastart. Sőt, ott mér régebben elkezdtem a gyűjtögetést, de aztán elfeledkeztem róla.


A két alkalmazást össze is hasonlítottam:
  • A Netvibes-ban nagyon sok hasznos widget-tel találkozunk, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Sőt, még keresni is lehet. Bár Magyarországot beállítva még kevés widget található, de reméljük, hogy a számuk fokozatosan növekedni fog.:) A Panda-ban ilyen még nincs.
  • Míg a Pandában Új dobozokat lehet felvenni, addig a Netvibes-ban tartalmakat adhatunk oldalunkhoz. Mindegyiknél lehetőség van különböző beállításokra, pl. színek kiválasztására.
  • A Panda-ban felvehetünk a dobozokba linkeket, híreket, időjárást, vicceket, képeket, videót, idézeteket. Én igazából csak a linkeket próbáltam ki eddig.
  • A Netvibes-ban attól függően, hogy milyen oldalt hozunk létre - publikust, vagy személyest - felvehetjük a levelezésünket is, a közösségi oldalainkat, RSS feed-eket, stb. Felsorolni sem lehet a lehetőségeket. A Panda-ban ezt nem találtam.
  • Érdekesség, hogy a Panda-ban pontok járnak a napi belépésért. 
Nekem nagyon megtetszett a Netvibes, most már oda gyűjtögetem témánként az érdekességeket. Szerintem bármilyen vállalkozásban, munkában jól jöhet egy-egy ilyen gyűjtemény, hiszen nem kell a kereséssel tölteni az időt.


3 megjegyzés:

  1. Kedves Rita!
    Nagyon tetszik a bejegyzésed, főleg, hogy összehasonlításod a Pandával. Esetleg megmutatnád nekünk a Pandával készült oldalad (ha publikus)?
    Reni

    VálaszTörlés
  2. Kedves Reni!
    Próbálok egy újabb bejegyzést írni, ahol majd látod a Pandás oldalamat.
    Rita

    VálaszTörlés
  3. Kedves Rita!
    Köszönöm szépen a bejegyzést! :)
    Reni

    VálaszTörlés