2012. április 14., szombat

Weblap készítése


A 8. osztályos tanulók idén ismerkednek meg a weboldal készítésével. Természetesen nem volt célom az, hogy megismerjék a HTML-kódokat, inkább arra törekedtem, hogy olyat alkossunk, amit meg tudunk mutatni másoknak is. Közben pedig  a tanult programokat (Word, Excel, PowerPoint, stb.) is még biztosabban használják.
Ennek a munkának a kezdeti lépéseiről már beszámoltam két bejegyzésemben. (munka virtuális osztályteremben 1.  és munka virtuális osztályteremben 2. )
A weboldalt a GoogleSites segítségével készítettük, ennek a kezelőfelülete hasonlít a már ismert programokhoz. (főleg a Word kezelőfelületéhez) Az aloldalakat otthon létrehoztam, bár lehetőség lett volna új oldalak létrehozására is, de ezzel a lehetőséggel nem éltek a diákok.
Problémát az jelentett, hogy hiába osztottam meg a diákokkal az oldalt, mégsem tudott mindenki belépni. (természetesen nem csak Gmail-es címről próbálkoztunk) Így nem mindenki tudta feltölteni a munkáját a megfelelő helyre. Ezt úgy hidaltuk át, hogy nekem küldték el e-mail-ben a munkákat, amiket aztán feltöltöttem a megfelelő helyre.
Másik nehézségünk a videók beillesztésével adódott, pedig a felkínált lehetőségek között szerepel a Youtube videó feltöltése is. Egyszer sikerült beágyazni a videót, máskor pedig nem. (a HTML-kódok segítségével sem sikerült)

A tanórákon a tanulók szabadon készíthettek bemutatót PowerPoint-tal vagy a Windows Movie Maker-rel. Érdekes volt látni, hogy ki melyik programot kedveli jobban. A bemutatóknál természetesen ügyelni kellett a megfelelő hivatkozásokra is.

A projekt végén készítettem egy űrlapot, aminek segítségével egymás munkáját is értékelik a diákok.
A végső értékelésnél figyelembe veszem a projekt során nyújtott teljesítményt, az elkészült munkákat és a másik munkájának értékelését is.


“Tanítás közben az ember maga is tanul.” 
/Seneca/


4 megjegyzés:

  1. Kedves Rita!
    Ugye nem könnyű áthidalni azokat a pillanatokat, amikor "makacskodik" valamilyen alkalmazásunk órán! Nálam ezek a legizgalmasabb momentumok. Ilyenkor fontos valamilyen "varázslattal" tartani a lelket diákjainkban, hogy ne adják fel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irma!
      Egyetértek Veled.:) Amikor valami nem sikerül, akkor megbeszélem a gyerekekkel a további lehetőségeket. Ha nincs ötletük, akkor én próbálok valami olyasmit kitalálni, ami nekik is megfelel. Eddig ez a módszer bevált.

      Törlés
  2. Kedves Rita!
    Nagyon köszönöm -köszönjük, hogy nyomno követhetjük a munkátokat! Sokat segítesz mindannyiunknak, akik ezen a csúszós terepen botladozunk.
    Hajni

    VálaszTörlés
  3. Kedves Hajni!
    Én is nagyon sokat tanulok Tőletek, a honlapotok is nagyon tetszik.:)
    Szerintem az is nagyon jó dolog, hogy egymás ötleteit megismerjük, amiből újabb és újabb erőt mertítünk a munkánkhoz.

    VálaszTörlés