2019. október 19., szombat

CodeWeek 1.


Ebben az évben október 5-20. között került sor világszerte a Codeweek eseményeire.
Természetesen iskolám, a Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskola sem maradhatott ki ebből.



Már szeptemberben megkezdődött a tervezés, az osztályok beosztása, mikor melyik tud jönni kódolni, programozni, robotozni.  Életkoruknak megfelelő feladatokat kerestem, készítettem. Figyelembe vettem azt is, hogy az elsősök kivételével már minden osztály vett részt ilyen rendezvényen.

Már október 5.-e előtt elkezdődött a feladat, hiszen jelentkeztünk a flashmobra, amelyen ezúttal egy lefelé mutató nyilat formáztak meg a 3-4. osztályos tanulók.

Az alsótagozatos diákok minden évfolyamon két különböző jellegű foglalkozáson vettek részt.

Az elsősök először a Scratch Jr-ban készítettek történeteket, animálták a szereplőket. Több kisgyerek a szereplőket át is színezte. A tablet használata senkinek nem okozott gondot.

A 2. foglalkozáson megtanulták Beebot méhecskét irányítani. Nagyon aranyosak voltak, mindenki a méhecskét akarta programozni. Volt olyan kisgyerek, aki profi módon tudta, merre is kell fordulni, hány lépést kell megtennie Beebot-nak. Mi még úgy dolgoztunk, hogy egy lépést pogramoztunk, majd oda is tettük a méhecskét. Ha fordulni kellett, akkor pedig fordítottuk a pályán a méhecskét. Amikor készen voltunk, akkor visszatettük a kiindulási helyre, majd a Go gombbal indítottunk. Amikor megkérdeztem, hogy beér-e a megfelelő helyre a méhecske, akkor bizony akadt olyan kisgyerek, aki nemmel válaszolt. Nagy volt az öröm, amikor Zümi beért a célba. Jutalmul a gyerekek meg is tapsolták:) 
Sok pályát kipróbáltunk, egyre nehezebb feladatokkal. A foglalkozás végén még Edison robotot is irányítottuk tapssal.
Nagyon élvezte mindenki ezeket a foglalkozásokat.



A 2. osztályosok először unplugged feladatokat oldottak meg. Először kicsit nehezebben ment a nyilak követése, de aztán mindenki nagyon ügyesen belejött a feladatmegoldásba. A kialakult ábrákat ki is színezhették, díszíthették kedvük szerint. A 2. foglalkozáson ők is a méhecskét irányították. Mivel a 2. osztályosok már ismerték Zümit, ezért ők csoportban oldottak meg egyre nehezedő feladatokat. 



3. osztályban először a Scratch Jr-ban készítettek a gyerekek animált szereplőkkel történeteket. Ők már hangot is fel tudnak venni, illetve a saját arcot is bele tudják tenni egy-egy szereplőbe. A 2. foglalkozáson ők is Zümit irányították különböző pályákon. Jó volt látni, hogy csoportban milyen jól együtt tudtak dolgozni.



Mivel a 4. osztályosok közül sokan járnak robotika szakkörre, így olyan feladatokat kerestem, ami nekik is új. Azt is tudom, hogy szeretik a Minecraft-ot, ezért esett a választásom a code.org oldalon található Minecraft játékra. A gyerekek a saját ütemükben haladhattak, ha szükség volt, akkor azonban tudtak egymásnak segíteni. 
A 2. foglalkozáson pedig a Scratch programozói felületben dolgoztak a diákok. Feladatuk egy történet létrehozása volt animált szereplőkkel. Többen rajzoltak benne hátteret és szereplőt is.




A felsőtagozatosok ezen a héten a Scratch-ben oldottak meg különböző feladatokat informatika órákon. Náluk a tananyagban most következik a robotok programozása.

A tanulói visszajelzésekből kiderült, hogy mindenki nagyon jól érezte magát ezeken a foglalkozásokon:)

" A programozás tanulás megmozgatja az elmét és segít olyan gondolkodásmódot kialakítani, amely az élet valamennyi területén hasznos."  (Bill Gates)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése