2019. október 7., hétfő

Robotika szakkör - szeptember



Az új tanév új kihívásokkal indult, de ami változatlan, az a robotika szakkör, amelyet immár a 3-5. osztályosoknak tarthatok két csoportban. Ők már tavaly megismerkedtek a robotokkal, főleg a Beebot-tal, Bluebot-tal, Ozobottal, és az Artec robotokkal. Az idei tanévben igyekszem még több robottal, pl. Microbittel, Edisonnal megismertetni a gyerekeket. Az Artec robotokat már ügyesen pogramozzák is a 4.-5. osztályos diákjaink.




Szeptemberben ráhangolódásként újból előkerültek a Beebotok, de más jellegű feladatokkal, mint tavaly.
Először papíralapon oldották meg a feladatokat a gyerekek csoportban, majd kirakták a pályákat és élesben is tesztelték a megoldásukat. Azért előfordult, hogy főleg a fordulásnál hiba is be-becsúszott, de ezt hamar sikerült korrigálni a gyerekeknek.



Terveztünk ruhákat is a méhecskéknek, amiknek később még fontos szerepük lett. Készültek lányos ruhák, amikor az üres sablont díszítették ki a gyerekek kedvük szerint. Az egyik 4. osztályos kisfiú pedig tankruhába bújtatta méhecskénket.



Miért voltak fontosak a ruhák? Természetesen a táncverseny miatt, melyet a méhecskéknek rendeztünk. Ekkor derült ki, milyen nehéz is megvalósítani a szinkronitást.

A zene adott volt, amihez a gyerekeknek kellett kitalálni a koreográfiát. Ez egy 5. osztályos lánycsoportnak sikerült a legjobban.




A Beebot, Bluebot irányítása mellett két újdonsággal is megismerkedtek a gyerekek. Az egyik a ScottieGo társasjáték, amelynél egy aranyos robotot irányítanak a diákok. Egyre nehezebb feladatokat kell megoldani. Az utasításkártyák adottak, csak egy tablet, vagy okostelefon szükséges a kirakott kódok beolvasásához. Nagyon érdekes látni, hogy a 3. osztályos lányoknak mennyire megtetszett ez a társasjáték. Nagyon aranyosak, amikor a székre állva beolvassák az egyre hosszabb kódokat. Csak akkor kérnek segítséget, amikor már sokadik próbálkozásra sem sikerül a feladat megoldása.

   
A másik újdonság a CodyColor játék, amelyet egy webináriumon ismertem meg. Először nehezen jegyeztem meg, melyik szín jelenti a balra, illetve jobbra fordulást. Aztán a gyerekekkel robotika szakkörön kikapcsolódásként is kipróbáltam. Ők sokkal ügyesebbek voltak, mint én. Nagyon jó hangulatban játszottunk, főleg akkor volt nagy az öröm, amikor engem legyőztek. 
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a remek játékot.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése